Dítě a jeho rodiče v souvislosti s rozvodem - Sychrová, Adriana (Katolícka univerzita v Rožumberoku, 2019)
Příspěvek se zabývá rodičovstvím a jeho změnami v souvislosti s rozvodem. Ukazuje úzkou souvislost mezi rodičovstvím a partnerstvím. Po rozvodu se děti dostávají nejčastěji do péče matek. Postupně se začíná zdůrazňovat úloha obou rodičů, vzrůstá počet dětí ve střídavé nebo společné péči. Autorka upozorňuje na negativní důsledky rozvodu pro dítě i pro rodiče. Rodiče kvůli partnerským konfliktům zapomínají na své rodičovství a nejsou schopni vzájemné komunikace ve prospěch dítěte. Řešení vidí autorka v posílení podpory rodičům i dětem, zejména v rozšiřování interdisciplinární spolupráce mezi soudem, oddělením sociálně právní ochrany dětí, psychologem, advokáty a mediátorem v rámci tzv. cochemské praxe.
Child, parents and divorce
Keywords: dítě; rodičovství; partnerství; rozvod; child; parenthood; partnership; divorce