Vliv použitého kovu na reduktivní degradaci bromovaných fenolů - Kamenická, Barbora; Weidlich, Tomáš (Slovenská chemická knižnica, 2018)
Bromované aromatické sloučeniny jsou využívány jako rozpouštědla v oblasti výroby organických chemických specialit. Tyto sloučeniny jsou v ŽP velmi těžko odbouratelné a v odpadních vodách způsobují nárůst parametru AOX (adsorbovatelné organické halogeny) [1]. Mezi takové látky lze zařadit herbicid Bromoxynil, zpomalovač hoření Tetrabrombisfenol A či barvivo Bromfenolová modř [1-4]. Ekonomickým řešením pro odstranění těchto látek z vod je využití reduktivní hydrodebromace založené na redukci slitinami hliníku s hydrogenačním katalyzátorem (např. slitiny: Raneyova – Al-Ni, Devardova – Al-Cu-Zn).
Effect of used metal on reductive degradation of brominated phenols
Keywords: Bromované fenoly; slitiny; redukce; Brominated phenols; alloys; reduction