Voltametrické stanovení fungicidu metalaxylu - Fendrichová, Aneta (Univerzita Pardubice, 2023)
Předmětem této diplomové práce bylo studium voltametrického chování fungicidu metalaxylu a vývoj metody pro jeho stanovení s využitím borem dopované diamantové elektrody a nového tištěného senzoru s touto pracovní elektrodou. Voltametrické chování analytu bylo studováno s využitím cyklické voltametrie. Pro stanovení byly testovány diferenční pulzní a square wavevoltametrie. Byly optimalizovány parametry obou metod a na základě získaných výsledků byla vybrána diferenční pulzní voltametrie. Vyvinutá metoda byla aplikována při analýze modelových roztoků metalaxylu a přírodních vod. Vzhledem k nízkým koncentracím pesticidů v povrchových vodách byl navržen postup zakoncentrování vzorku. Na závěr byl tištěný senzor na bázi borem dopovaného diamantu aplikován v průtočné cele při stanovení metalaxylu s využitím injekční průtokové analýzy s elektrochemickou detekcí.
Voltammetric determination of fungicide metalaxyl
Keywords: metalaxyl; voltametrie; borem dopovaná diamantová elektroda; tištěný senzor; průtoková injekční analýza; metalaxyl; voltammetry; boron-doped diamond electrode; screen-printed sensor; flow injection analysis