Potřeby dětí a rodičů v dětské paliativní péči: scoping review - Krouželová, Natálie (Univerzita Pardubice, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá potřebami dětí a rodičů v paliativní péči. Teoretická část se zaměřuje na popis dětské paliativní péče a její potřebnost. Dále je v kapitolách shrnut rozvoj a historie dětské paliativní péče, formy poskytování péče, koncepce péče a standardy potřeb v péči. Poslední kapitola je věnována potřebám dětí a rodičů. Průzkumná část je psaná formou scoping review, kde byly vyhledávány a popisovány studie, jenž se zabývají potřebami rodičů a dětí v paliativní péči. Z nalezených studí vyplývá, že děti vyžadují největší potřeby ve zvládání symptomů, zejména bolesti; potřebují přístup ke vzdělání a kontakt s vrstevníky. Rodiče vykazovali největší potřeby v psychické podpoře, informačních potřebách o nemoci, času pro sebe, praktické pomoci v domácnostech a finanční podporu.
The needs of children and parents in pediatric palliative care: a scoping review
Keywords: děti; rodiče; potřeby; paliativní péče; children; parents; needs; palliative care