Optimalizace investičního portfolia pomocí metody Value at Risk - Souček, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2025)
Cílem této bakalářské práce je navrhnout optimální investiční portfolio prostřednictvím Value at Risk. Teoretická část slouží k představení rizik spojených s trhem, k popisu tří variant metod Value at Risk, tedy vylíčení metodiky postupu a v neposlední řadě uvedení jejích předností a nedostatků. V praktické části dochází k výběru jedné varianty metody, konkrétně variančně kovarianční, která je použita k testování rizik u tří odlišných portfolií. Na základě vypočteného rizika, testovaných charakteristik a statistických údajů je z předchozích portfolií vytvořeno jedno, které je znovu podrobeno testu metody. Cílem není pouze vytvořit portfolio s minimálním rizikem, ale navrhnout portfolio dosahující zhodnocení, které by bylo schopné vytvářet finanční rezervu.
Optimization of an investment portfolio using the Value at Risk method
Keywords: Value at risk; optimalizace portfolia; riziko; ztráta; varianční a kovarianční metoda; Value at risk; portfolio optimalization; risk; loss; variance-covariance method