Exekuce prodejem nemovitosti a prodejem podniku v souvislostech ekonomické krize - Jeřábek, Jakub (Univerzita Pardubice, 2011)
Diplomová práce se v první části zabývá právní úpravou exekučního řízení v České republice po přijetí zákona č. 120/2001, exekučního řádu. Důraz klade především na jednotlivé fáze exekučního řízení, které autor přehledně popisuje a analyzuje. Druhou část práce tvoří popis dvou způsobů provedení exekuce a to prodejem nemovitosti a prodejem podniku, což jsou zřejmě nejsložitější, ale zároveň nejvýnosnější způsoby uspokojení oprávněných. V prakticky orientované části autor práce sleduje vývoj nařízených exekucí v době ekonomické krize. Nejprve je ekonomická krize, její vznik, příčiny a důsledky stručně charakterizována. Následně autor analyzuje statistiku nařízených exekucí v České republice, v Pardubickém kraji a Okresním soudem v Pardubicích za poslední období. Cílem práce je ověření hypotézy, že se počet exekucí v důsledku ekonomické krize zvýšil.
Execution by sale of real estate and corporation in connection with the economical crisis
Keywords: exekuce; výkon rozhodnutí; exekutoři; Exekuční řád; ekonomická krize; Občanský soudní řád; execution; distraint; executors; Execution Act; economical Crisis; Civil Procedure Code