Profesní společenství kutnohorských havířů: cech, nebo pořádek? - Pohanka, Viktor (My University, 2020)
V průběhu 14. století došlo uvnitř kutnohorského důlního revíru ke konstituování profesních organizací báňských pracovníků. Fungování těchto korporací, které byly založeny na podobném principu jako klasické řemeslné cechy, se přitom vyznačovalo určitými specifiky. Značná část dosavadní literatury proto pracovala s tezí o zásadní odlišnosti těchto korporací a klasických řemeslných cechů. Předkládaná studie se pokouší ověřit oprávněnost uvedené teze. Činí tak na pozadí konstituování nejosobitější a současně nejpočetnější kutnohorské korporace – havířského společenství. Proměny jejího statusu ve druhé polovině 15. století totiž umožňují postihnout charakter obou typů organizací a přiblížit i některé terminologické otázky spojené s označováním korporací báňských pracovníků.
The professional community of the miners of Kutná Hora: guild, or order?
Keywords: cech; havířský pořádek; Kutná Hora; Vladislav II. Jagellonský; Václav Husa; guild; mining corporation; Kutná Hora; Vladislaus II Jagiellon; Václav Husa