Kůň jako terapeut - Štruplová, Anna (Univerzita Pardubice, 2024)
Tématem bakalářské práce je využití koně jako terapeuta pro člověka v náročných životních situacích. Teoretická část práce je zaměřena na komplexní informace problematiky. Zaměřuje se na historii vztahu koně a člověka, na téma kůň a jeho využití v terapiích, význam hipologie, hiporehabilitace, hipoterapie a vše shrnujeme v podkapitole Kůň jako terapeut. Důležitou kapitolou je charakteristika cílových skupin, na které se zaměřujeme následně ve výzkumu, což jsou dospělé osoby, které využívají koně jako terapeuta v náročných životních situacích. Popisujeme také organizace, které se na problematiku zaměřují. Praktická část je zpracovávána kvalitativní metodologií, a to za pomoci metod pozorování a rozhovorů s dospělými osobami, které využívají svého či jiného koně jako podporu, pomoc či terapii v náročných životních situacích. Cílem práce je v teorii i praxi popsat význam koně v pozici terapeuta.
The horse as a therapist
Keywords: koně; hiporehabilitace; hipoterapie; náročné životní situace; dospělý člověk; horses; hipporehabilitation; hippotherapy; difficult life situations; adults