Možnosti voltametrického stanovení hydroxokobalaminu s využitím bórem dopované diamantové elektrody - Stýblová, Iveta (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato diplomová práce se věnuje studiu voltametrického chování hydroxokobalaminu, jednoho z derivátů vitamínu B12, na bórem dopované diamantové elektrodě a vývoji metody jeho stanovení. Teoretická část obsahuje stručné informace o voltametrii konkrétně o její historii,běžně používaných voltametrických technikách a pracovních elektrodách. Další část je věnována vlastnostem kobalaminů a jejich voltametrickému chování. V experimentální části je popsána optimalizace podmínek stanovení s využitím diferenční pulzní voltametrie. Navržená metoda byla úspěšně použita ke stanovení hydroxokobalaminu v potravinových doplňcích stravy.
Possibilities of voltammetric determination of hydroxocobalamin using boron doped diamond
Keywords: voltametrie; hydroxokobalamin; vitamín B12; bórem dopovaná diamantová elektroda; doplňky stravy.; voltammetry; hydroxocobalamin; vitamin B12; boron doped diamond electrode; food supplements