Skelné a krystalické borofosforečnany vápenaté - Osičková, Ludmila (Univerzita Pardubice, 2005)
Byly připraveny skelné a krystalické materiály na bázi borofosforečnanů vápenatých a borofosforečnanů vápenatých dotovaných oxidem titaničitým. U skelných vzorků byla studována jejich struktura pomocí Ramanovy spektroskopie a zjišťovány některé fyzikálně-chemické vlastnosti jako jsou měrná hmotnost, molární objem a chemická odolnost. Pomocí DSC bylo posuzováno termické chování a stabilita skel a také studován mechanismus jejich krystalizace. Struktura krystalických fází vzniklých temperací skel byla zkoumána pomocí rtg difrakční analýzy. Chemická odolnost krystalických fází byla posuzována na základě jejich rozpustnosti v roztocích kyselin.
Calcium borophosphate glasses and crystals
Keywords: borofosfátová skla; oxid titaničitý; stabilita skel; struktura skel; krystalizace; sklokeramika; biokeramika