Postavení mnišek v současných théravádových tradicích - Malíková, Barbora (Univerzita Pardubice, 2015)
Ve své práci nazvané Postavení mnišek v současných théravádových tradicích se zabývám postavením mnišek na Šrí Lance a jejich pokusům o dosažení plné ordinace a také možností obnovení bhikšuní sanghy. V první části se zabývám ranou bhikšuní sanghou a její historií až po přerušení linie na přelomu desátého století. V další části pokračuji současnou situací, tedy možností či nemožností obnovení plné ordinace pro mnišky a následně i bhikšuní sanghy. Poslední kapitolu věnuji situaci v ostatních théravádových zemích, tedy Barmě, Laosu, Thajsku a Kambodže.
Position of nuns in contemporary theravada traditions
Keywords: Buddhismus; théraváda; bhikšuní; sangha; ordinace; Šrí Lanka; Buddhism; theravada; bhikkhuni; ordination; Sri Lanka