Metody tlumení porodní bolesti - Tenczerová, Dagmar (Univerzita Pardubice, 2025)
Bakalářská práce se zabývá možnostmi tlumení porodní bolesti a volbou těchto metod z pohledu samotných rodiček. Zaměřuje se na farmakologické i nefarmakologické metody a na subjektivní hodnocení jejich účinnosti. Cílem práce je zjistit, jaké metody ženy plánovaly během porodu využít, jaké skutečně použily a jaké považují za nejúčinnější. Dotazníkové šetření zároveň zkoumá informovanost žen o dostupných metodách a vliv přítomnosti blízké osoby u porodu na vnímání bolesti a celkovou spokojenost s porodem.
Methods of controlling labour pain
Keywords: farmakologické metody; nefarmakologické metody; porodní asistentka; bolest; psychologická podpora; rodička; tlumení; pharmacological methods; non-pharmacological methods; midwife; labour pain; psychological support; woman in labor control