Primární prevence rizikového chování u dětí a mládeže - Pestrová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato diplomová práce pojednává o tématu primární prevence rizikového chování u dětí a mládeže. Popisuje, co to primární prevence je, čím se zabývá a jak probíhá u nás v ČR na základních školách v rámci konkrétní organizace. Zaměřuje se i na samotnou problematiku rizikového chování, především na šikanu, jako nejčastější se vyskytující se typ rizikového chování a jak se právě primární prevence snaží těmto jevům předcházet nebo je alespoň oddálit. Empirická část se zaměřuje na autoevaluaci lektora primární prevence. Z pozice lektorky je umožněn subjektivní vhled do této práce. Je zde zahrnuta i zpětná vazba žáků, kteří si primární prevencí prošli v rámci programu na svých základních školách se mnou jako lektorkou. Na závěr dochází k porovnání dvou základních škol a tříd ve městě s větším počtem obyvatel a ve městě menším počtem obyvatel.
Primary prevention of risk behavior in children and adolescents
Keywords: prevention; risk behavior; bullying; addictive substances; truancy; Semiramis; prevence; rizikové chování; šikana; návykové látky; záškoláctví