Artefiletika jako nástroj resocializace u žadatelů o azyl - Mílová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2015)
Diplomová práce se zaměřuje na výtvarný projev žadatelů o azyl žijících v Pobytovém středisku SUZ MV v Kostelci nad Orlicí. Práce je rozdělena na teoretickou a výzkumnou část, obě doplněné fotografiemi z výzkumu. Artefiletika je vnímána jako výchovný a vzdělávací nástroj, kterým se dají bořit kulturní i sociální bariéry. Výzkumná otázka zní, jak mohou artefiletické aktivity pomoci při resocializaci osob žijících v Pobytovém středisku SUZ MV? Resocializací je myšleno seznamování s novou kulturou, prostředím, zvyky a jazykem. V úvodu práce jsou definovány základní pojmy, následně se práce zabývá legislativním rámcem cesty uprchlíka za novým domovem. Jednotlivé kapitoly jsou věnovány psychosociálním aspektům uprchlictví, Správě uprchlických zařízení MV, specifikům sociální práce s uprchlíky a popisu Pobytového střediska s důrazem na výtvarnou dílnu. Výzkumná část je zpracována kvalitativními metodami výzkumu. Informace byly získávány pomocí dlouhodobých artefiletických aktivit.
Artephiletics as a tool of resocialization of asylum seekers
Keywords: resocialization; adaptation; psychosocial aspects of refugees; asylum seekers; Refugee facilities administration; artefiletics; resocializace; adaptace; psychosociální aspekty uprchlictví; žadatelé o azyl; Správa uprchlických zařízení; artefiletika