Třaskaviny na bázi diazo a diazoniových sloučenin (bez dinolu). - Fučík, Robin (Univerzita Pardubice, 2013)
Bakalářská práce ?Třaskaviny na bázi diazo a diazoniových sloučenin (bez dinolu)? se zabývá problematikou třaskavin z oblasti diazosloučenin, které již v historii byly zkoumány a které nakonec nenalezly praktické uplatnění jako třaskaviny. Právě tyto dříve zavržené látky by mohly být posouzeny jako ekologicky akceptovatelná náhrada olovnatých a rtuťnatých sloučenin. Práce se zaměřuje na popis fyzikálních a chemických vlastností, výbušných charakteristik a způsobů přípravy vybraných třaskavin s obsahem diazo- či diazoniové skupiny.
Diazo and diazonium compounds as a primary explosives (except 2-diazo-4,6-dinitrophenol).
Keywords: třaskaviny; diazosloučeniny; perchloráty diazosloučenin; citlivost; iniciační mohutnost; primary explosives; diazo compounds; perchlorates of diazocompounds; sensitivity; initiation efficiency