Vnímání štíhlosti a nadváhy u žen a mužů v první polovině 20. století - Koutná, Michaela (Univerzita Pardubice, 2016)
Cílem této diplomové práce je představit vnímání štíhlosti a nadváhy u žen a mužů, a to jak z pohledu samotných mužů a žen, tak ze strany lékařů, přičemž největší apel je kladen na první polovinu 20. století. Právě ve zmiňovaném období docházelo k velkým změnám ve společnosti, jež vyplývaly z předchozího vývoje ve století devatenáctém. Svou roli v tomto zlomovém dění sehrála nejen průmyslová revoluce, ale také rozvoj přírodních i aplikovaných věd a v neposlední řadě též proměna životního stylu běžných lidí a estetického cítění, podmíněná tokem informací jak z odborného světa lékařů, tak čím dál větším zasahováním laiků i obchodníků do problematiky metabolických procesů lidského těla. Zohledněny přitom byly i nové faktory jako rodící se vzory krásy a velký apel na udržení vlastního zdraví, nechybí proto rovněž představení metod a návodů, kterými se měli lidé řídit, aby dosáhli nastoleného tělesného ideálu. Práce nabízí náhled do dané problematiky především na základě podrobného výzkumu dobového tisku, ale neopomíjí ani další prameny.
Reflection of the Thin and Overweight Women and Men in the First Half of the 20th Century
Keywords: nadváha; štíhlost; otylost; obezita; hubenost; diety; lékařství; muži; ženy; sport; cvičení; tělo; 20. století; zdraví; krása; overweight; slimness; obesity; thinness; diets; medicine; men; women; sport; exercise; body; 20th century; health; beauty