Separace vybraných kovů z vodních roztoků s využitím elektrochemie - Kočanová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2019)
V této disertační práci byla prováděna periodicky přerušovaná galvanostatická depozice zinku z vybraných průmyslových odpadních vod obsahujících ZnSO4. Experimentální uspořádání zahrnovalo následující typy kombinací katoda vs. anoda: Ti vs. Pt; Ti vs. Pt-Ti (tj. Pt-film na Ti); Cu vs. Pt; Cr-Ni (ocel) vs. Pt a v některých případech rovněž Zn-Fe vs. Pt; C (grafit) vs. Pt a Ti vs. Au-Ti (tj. Au-film na Ti). Pravidelně (každou hodinu po dobu 5 hodin) byly měřeny při konstantních proudových hustotách i změny pH a vodivosti . . Za vhodých experimentálních podmínek 2D a 3D diagramy naznačily hodnoty účinnosti separace mezi 65 % a 90 %, mimořádně dokonce i vyšší než 90 %. Nejlepšími katodovými materiály byly Ti, Cu nebo Cr-Ni. Velmi dobré účinnosti separace Zn2+ bylo take dosaženo pomocí popsané nanofiltrace s využitím membrány AFC 40. Rejekce NF membrány byla vyšší než 98 % a dokonce za určitých podmínek vyšší než 99 %. Oba způsoby Zn separace (elektrochemický či nanofiltrační) se vzájemně doplňovaly.
Separation of the selected metals from aqueous solutions using electrochemistry
Keywords: elektrodepozice; nanofiltrace; čištění odpadních vod; zinek; electrodeposition; nanofiltration; wastewater treatment; zinc