Simulační ověřování přínosu inovativních technologií v pojezdu železničních vozidel - Michálek, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato práce je věnována problematice simulačních výpočtů v dynamice železničních vozidel se zaměřením na hodnocení přínosů inovativních technologií v pojezdu. Textová část práce vychází z dílčích prací, jež byly autorem na dané téma vypracovány v minulosti a které tvoří přílohy práce. Kromě problematiky samotných simulací se zaměřením na programový systém SJKV a na validaci modelu je pozornost věnována především optimalizaci jízdních vlastností lokomotiv s využitím tzv. kyvného pohonu a aplikací naklápěcích pryžokovových podložek v sekundárním vypružení, na snižování příčných silových účinků vozidel na kolej aktivními prvky pro natáčení podvozků i dvojkolí a na zlepšování jízdního komfortu semiaktivně řízenými tlumiči sekundárního vypružení. Zvláštní pozornost je věnována systému zpoplatnění železniční dopravní cesty ve vazbě na poškozující účinky jízdy vozidel na kolej.
Verification of contribution of innovative technologies in railway vehicle running gear by multibody simulations
Keywords: multi-body simulace; validace modelu; kyvný pohon; sekundární vypružení; aktivní natáčení podvozků; aktivní radiální stavění dvojkolí; semiaktivně řízené tlumiče; S-oblouk; jízdní komfort; poškozující účinky; zpoplatnění železniční dopravní cesty; multi-body simulation; model validation; pendulum traction drive; secondary suspension; active bogie steering; active radial wheelset steering; semi-actively controlled dampers; S-shape curve; running comfort; damaging effects; track access charges