Experimentální a výpočetní analýza automobilového kondenzátoru - Petřík, Vojtěch (Univerzita Pardubice, 2025)
Diplomová práce je zaměřena na výpočet přestupu tepla v automobilovém kondenzátoru. Součástí práce je rešerše na tepelné výměníky v motorovém prostoru osobního automobilu, včetně kondenzátoru, a na analytické a numerické metody výpočtu křížového tepelného výměníku. Hlavním cílem práce je navržení přístupu, díky kterému je možné zohlednit fázovou přeměnu v kondenzátoru v programu Siemens Star-CCM+. Konkrétně se jedná o metodu využívající efektivní měrnou tepelnou kapacitu. V práci je zkoumán vliv různých materiálových vlastností a numerických přístupů na parametry kondenzátoru. Tyto poznatky jsou následně implementovány do výsledného modelu kondenzátoru. Numerické simulace jsou porovnány s experimentálním měřením kondenzátoru klimatizačního okruhu. Výsledky potvrzují vhodnost zvoleného přístupu s efektivní měrnou tepelnou kapacitou pro průmyslové využití, zejména v automobilovém průmyslu.
Experimental and Computational Analysis of an Automotive Condenser
Keywords: kondenzátory; fázová přeměna; efektivní měrná tepelná kapacita; CFD; condensers; phase change; effective specific heat capacity; CFD