Restaurování tzv. Klášterní práce - Beranová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2014)
Práce popisuje komplexní restaurátorský zásah na barokní koláži, skládající se z různorodých materiálů na papírové podložce (textil, mosaz, dracouny, nerosty,...). Jedná se o koláž s vyobrazením horníků a Panny Marie Kutnohorské ze sbírky Českého muzea stříbra Kutná Hora. V práci je popsán průzkum díla a restaurátorské práce provedené na objektu. Záměrem zásahu je zachování původnosti koláže, omezení demontáže a stabilizace korozních produktů. S ohledem na tyto požadavky je vytvořena vhodná koncepce restaurování. Úvodní kapitoly jsou zaměřeny na podrobný popis výjevu, ikonografii Panny Marie Kutnohorské a vedutu Kutné Hory.
Restoration of so called Monastic artwork
Keywords: koláž; klášterní práce; Panna Maria; Kutná Hora; hedvábí; mosaz; koroze; college; monastic work; Virgin Mary of Kutná Hora; silk; brass; corrosion