„Böhmisches Kochbuch auch in deutscher Sprache herauszugeben…“ Obrozenecké kuchařské knihy v kontextu česko-německé kulturní výměny - Kouba, Miroslav (Univerzita Pardubice, 2016)
Stať analyzuje způsoby formování ideálního modelu českých kuchařských knih v době tzv. národního obrození, jež hledaly v kontextu etnocentrických a lingvocentrických principů kulturní emancipace své místo v rámci národní ideologie i jejího kulturologického narativu. Kuchařské knihy českého obrození jsou přitom v rámci „dlouhého“ 19. století reálným i symbolickým obrazem česko-německé kulturní výměny. Na jedné straně působily jako faktor upevňující se národní ideologie, na straně druhé však vznikaly v širším dialogu s německými předlohami. V tomto metodologickém rámci bude věnována pozornost zejména kuchařským knihám Marie Anny Neudecker, Magdalény Dobromily Rettigové a Františky Hansgirgové.
„Böhmisches Kochbuch auch in deutscher Sprache herauszugeben…“ The Cookery Books of the National Revival in the Context of Czech-German Cultural Exchange
Keywords: kulturní výměna; kuchařské knihy; české národní obrození; etnocentrismus; lingvocentrismus; M. A. Neudecker; D. Rettigová; F. Hansgirgová; čeština; němčina; cultural exchange; cookery books; Czech National Revival; ethnocentrism; linguocentrism; M. A. Neudecker; M. D. Rettigová; F. Hansgirgová; Czech; German