Habsbursko-polské vztahy ve 20. letech 18. století. Císařský vyslanec František Karel Vratislav z Mitrovic v korespondenci s říšským vicekancléřem Schönbornem, 1724-1727. - Michalicová, Nela (Univerzita Pardubice, 2015)
Práce se zabývá habsbursko-polskými vztahy ve 20. letech 18. století. Na základě korespondence mezi císařským vyslancem v Polsku hrabětem Františkem Karlem Vratislavem z Mitrovic a říšským vicekancléřem Friedrichem Karlem Schönbornem je ukázána praxe vyjednávání spojenectví a budování mezinárodních vztahů dvou suverénních států na počátku 18. století.
Habsburg-Polish International Relationship in the 1st Quarter of 18th Century. Imperial Ambasador Franz Karl Count Wratislaw von Mitrowicz and His Correspondence with Vice-Chancellor Friedrich Karl Schönborn, 1724-1727.
Keywords: Franz Karl Count Wratislaw von Mitrowicz; Habsburg-Polish relationship; 18th century; history of diplomacy; František Karel Vratislav z Mitrovic; habsbursko-polské vztahy; 18. století; dějiny diplomacie