Inkjetový tisk s inkoustem obsahujícím latexové částice - Hozmanová, Michaela (Univerzita Pardubice, 2014)
Cílem této práce bylo porovnat vybrané kvalitativní parametry inkjetových výtisků, realizovaných dvěma typy latexových inkoustů, starším typem HP 792 a zcela novými inkousty HP 831A. Reprodukce detailů a odolnost vůči oděru byly sledovány na pěti různých materiálech. Pro testování světlostálosti byl zvolen jeden typ materiálu. Světlostálost byla testována pomocí urychleného stárnutí vzorků. Vzorky byly podrobeny osvitu po dobu 300 hodin v testovací komoře Q-SUN Xe-1-b. Vyhodnocení bylo vztaženo ke změně objemu barvového gamutu. Reprodukce detailů byla posuzována na základě čitelnosti vytištěné stupnice znaků v pozitivní i negativní formě a dle dosaženého rozlišení tisku. Pro testování odolnosti vůči oděru byl využit přístroj Ink Rub Tester. Odolnost byla hodnocena na základě optických hustot naměřených na protikuse, na kterém při odírání ulpěl inkoust. Lepších výsledků světlostálosti bylo dosaženo u inkoustů typu HP 792, zde byl zaznamenán menší úbytek objemu barvového gamutu. Dle hodnocení reprodukce detailů lze oběma typy inkoustů na všech použitých substrátech tisknout při zachování čitelnosti pozitivní písmo v nejmenší testované velikosti 3  body. U  negativního písma se čitelnost zhoršuje. Vyhodnocení číselné stupnice ukázalo, že inkousty HP 831A lze tisknout také 2b pozitivní písmo při zachování čitelnosti. Dosažené rozlišení je u obou typů inkoustů pro všechny materiály vyjma tapety 140 lpi. Tisk s  použitím inkoustů HP 831A vykazuje na tapetě rozlišení v rozmezí 123-125 lpi.
Latex Inkjet Printing
Keywords: inkjet; latexové inkousty; světlostálost; reprodukce detailů; odolnost vůči oděru; inkjet; latex inks; lightfastness; reproduction of details; abrasion resistance