Psychometrické charakteristiky Revidované verze Iowské stupnice bolesti u seniorů - Ryklová, Sára (Univerzita Pardubice, 2020)
Diplomová práce se zabývá posuzováním bolesti u seniorů hospitalizovaných na oddělení následné péče, dále jen ONP. Cílem práce je zjistit psychometrické charakteristiky tří vybraných škál bolesti (Numerická škála bolesti - Numeric Rating Scale - NRS; Revidovaná škála obličejů - Faces Pain Scale - Revised - FPS-R a revidovaná Iowská stupnice bolesti - Iowa Pain Thermometer IPT-R), zda lze škály pokládat za validní a spolehlivé. Dílčím cílem je zjistit, kterou ze škál respondenti pacienti nejvíce preferují. Práce je rozdělena na teoretickou a průzkumnou část. V teoretické části je popsána problematika stáří, bolesti spojené se stárnutím, role sestry při ošetřování pacienta s bolestivými stavy, a je prezentován přehled dosavadního výzkumu na toto téma.
Psychometric Characteristics of the Revised Iowa Pain Thermometer (IPT-R) in Seniors
Keywords: bolest; senioři; škály bolesti; stáří; psychometrické charakteristiky; pain; seniors; pain scales; old age; psychometric characteristics