K památce a pedagogickému odkazu Idy Jarníkové - Rýdl, Karel (My University, 2021)
K málo známému výročí nabízí studie analýzu života a díla Idy Jarníkové, jedné z nejvýznamnějších představitelek předškolní výchovy v průběhu 20. století. Na základě studia archivních dokumentů studie zdůrazňuje nejen životní osudy, poprvé v ucelené podobě, ale zvláště její představy o pedagogizaci předškolní výchovy ve prospěch rozvoje osobnosti dětí, její snahu o porozumění pedagogice Marie Montessoriové a péči o další vzdělávání vychovatelek mateřských škol. Studie je doplněna výběrovou bibliografií Idy Jarníkové.
Towards Memory and Educational Heritage of Ida Jarnikova
Keywords: sociální péče; social care; předškolní výchova; Ida Jarníková; Marie Montessori; inovace výchovy; preschool education; Ida Jarníková; Maria Montessori; inovation in education