Symbolické role železnice v literárních obrazech a kulturní reflexi v českých zemích v letech 1845-1945 - Mrštíková, Karolina (Univerzita Pardubice, 2025)
Magisterská práce se zaměřuje na symboliku vlaku a železnice v tisku a krásné literatuře v letech 1845 až 1945 v českých zemích. Pomocí analýzy poezie, prózy a novin zobrazí různé motivy, které vlak ve společnosti zastával. Významně ovlivnil societu 19. a 20. století, kdy zasáhl do každodenního života lidí a stal se nezbytnou součástí dopravy. S rozvojem železniční infrastruktury, se čím dál více rozvíjela i symbolický rovina. Vstoupil na jazykové a kulturní pole, zároveň se s ním objevil i fenomén smrti a cestování. Důležitou roli sehrál i za světových válek, kdy výrazně měnil dění.
The symbolic roles of the railway in literary images and cultural reflection in the Czech lands 1845-1945
Keywords: vlaky; železnice; symbolika; 19. století; 20. století; trains; railway; symbolism; 19th century; 20th century