Studium elektrochemického chování tenzidy modifikovaných uhlíkových elektrod pro jejich možnou kvalitativní analýzu - Sýs, Milan; Mikysek, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato práce pojednává o možnostech využití elektrochemie v pevném stavu na nevodných uhlíkových pastových elektrodách modifikovanými tenzidy pro jejich kvalitativní analýzu, kdy tvary obdržených cyklických voltamogramů představovaly základní charakteristiku, tzv. „fingerprint“. Pro tento účel bylo připraveno vícero takovýchto elektrod, které se lišily typem použitého modifikátoru (šestice kationtových tenzidů a pětice sulfonátů sodných o různé délce alkylového řetězce). Nicméně praktické použití uvedeného přístupu má své limity, které jsou podrobněji diskutovány.
Study of the electrochemical behaviour of surfactant modified carbon electrodes for their possible qualitative analysis
Keywords: uhlíková pastová elektroda; povrchově aktivní látky; cyklická voltametrie; kvalitativní analýza; carbon paste electrode; surfactants; cyclic voltammetry; qualitative analysis