Analýza reklamačního řízení u České pošty, s.p. - Chalupová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2010)
Bakalářská práce je zaměřena na postup a délku reklamačního řízení České pošty, s.p. Uvádí, jak podnik postupuje a reaguje na různé typy reklamací. Dále zhodnocuje číselné údaje a uvádí navrhované řešení pro zrychlení a zlepšení kvality reklamačního řízení na České poště, s.p.
Analysis of complaint procedure by Czech Post, s.p.
Keywords: Česká pošta; reklamace; reklamační řízení; odpovědnost; Kvalita; Czech Post; complaint; complaint procedure; Responsibility; Quality