Redukce vícečetného těhotenství - Podlahová, Ivana (Univerzita Pardubice, 2018)
Diplomová práce se zabývá problematikou redukce vícečetného těhotenství. Teoretická část je věnována terminologii vícečetného těhotenství a souvisejícím rizikům. Dále je popsaná příprava, postup a režim po redukci vícečetného těhotenství a úloha porodní asistentky v souvislosti s podporou těhotné v procesu rozhodování. Ve výzkumné části jsou prezentována perinatologická data dvou skupin těhotných: skupiny, která podstoupila redukci vícečetného těhotenství, a skupiny, která porodila dvouvaječná dvojčata. Údaje byly zjišťovány metodou retrospektivní analýzy dat z jednoho specializovaného centra. Cílem výzkumu bylo zjistit důvody, pro které těhotné žádají o redukci vícečetného těhotenství. Dalším cílem bylo zjistit, zda redukce vícečetného těhotenství ze dvou na jeden plod ovlivňuje perinatologické výsledky ve srovnání s dvoučetným dvouvaječným těhotenstvím. Praktickým výstupem diplomové práce je zjištění o pozitivním vlivu redukce vícečetného těhotenství na perinatologické ukazatele. Otevírají se i další možnosti zkoumání důvodů k žádosti o redukci vícečetného těhotenství. Teoretická část práce se zabývá průběhem celého procesu přípravy a provedení redukce vícečetného těhotenství a může tedy sloužit jako studijní materiál pro studentky porodní asistence.
Multifetal Pregnancy Reduction
Keywords: vícečetné těhotenství; dvojčata; redukce vícečetného těhotenství; vrozené vývojové vady; invazivní výkony; multifetal pregnancy; twins; multifetal pregancy reduction; birth defects; invasive procedure