Specifika komunikace s tělesně handicapovanou ženou v gynekologii a porodnictví - Robenková, Nikola (Univerzita Pardubice, 2014)
Cílem diplomové práce bylo zmapovat pohled na péči o tělesně handicapované ženy ze dvou stran - z pohledu tělesně handicapovaných žen a z pohledu porodních asistentek. Teoretická část se zabývá charakteristikou tělesné disability žen, jejich psychosociálním vývojem, rolí porodní asistentky během těhotenství, porodu a šestinedělí. Součástí jsou specifika zdravotnické komunikace s tělesně handicapovanými ženami. Výzkumná část se skládá z výzkumu kvalitativního a kvantitativního. Kvalitativní výzkum probíhal formou polostandardizovaného rozhovoru se dvěma tělesně handicapovanými ženami. Kvantitativní výzkum probíhal formou nestandardizovaného dotazníku pro porodní asistentky, vytvořeného na základě výpovědí tělesně handicapovaných žen.
Communication specifics with a disabled woman in gynecology and obstetrics
Keywords: tělesný handicap; těhotenství; porod; komunikace; péče o tělesně handicapovanou ženu; physical disability; pregnancy; childbirth; communication; care for disabled woman