Komplexní restaurování Melantrichovy Bible z r. 1549 - Bártová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2015)
Předmětem bakalářské práce je komplexní restaurování prvního vydání Melantrichovy bible z roku 1549. Tento výtisk Biblij Cžeská je uložen ve Fondu starých tisků Muzea Vysočiny Pelhřimov. Kniha je v alarmujícím stavu. Silně poškozený blok je chráněn pouze dřevěnými deskami bez dochovaného pokryvu. Desky vykazují menší ztráty ve hmotě způsobené hmyzem. Šití je velmi rozvolněné a papírová podložka je (z důvodu nevyhovujícího uložení) mechanicky poškozena převážně na okrajích listů. Práce obsahuje podrobnou restaurátorskou dokumentaci, která je rozšířena o informace ohledně vzniku tohoto starého tisku. V kompletní dokumentaci je zahrnuta stručná identifikace díla, typologický a typografický popis knihy, popis poškození, restaurátorský záměr, podrobný popis restaurátorského zásahu a podmínky uložení. Nedílnou součástí je textová příloha s chemicko-technologickým průzkumem, grafická příloha s různými nákresy a fotografická příloha dokumentující stav před, v průběhu a po restaurování objektu.
Restoration of the Melantrich Bible from 1549
Keywords: comprehensive restoration; czech Bible; Melantrich Bible; print; 16th century; Jiří Melantrich from Aventin; Bartoloměj Netolický