Anorganické antikorozní pigmenty - výroba, použití a toxikologické vlastnosti - Blovská, Veronika (Univerzita Pardubice, 2007)
Ochrana kovů před korozí patří mezi celosvětové problémy. Ročně jsou vynaloženy nemalé prostředky k jejímu zastavení a odstranění. Při korozi kovů dochází k znehodnocování jejich povrchu působením chemických a fyzikálně-chemických procesů. K zastavení či zpomalení koroze jsou využívány inhibitory koroze a anorganické antikorozní pigmenty. Všeobecně je snaha o zdokumentování možnosti ochrany kovů před korozí se zaměřením na nové komerční anorganické antikorozní pigmenty. Tato práce popisuje současný stav a trend v této oblasti.
Inorganic anticorrosive pigments - production, use and toxicological characteristics
Keywords: anorganické antikorozní pigmenty; fosforečnany; molybdenany; fosfomolybdenany; toxicita