Vliv povrchové úpravy PANI a PPY na antikorozní vlastnosti směsných oxidů v organických povlacích na bázi epoxyesterové pryskyřice. - Sýkorová, Eliška (Univerzita Pardubice, 2015)
Předmětem této diplomové práce je studium antikorozních a fyzikálních vlastností organických povlaků s obsahem pigmentů na bázi perovskitů, povrchově upravených vrstvou vodivého polymeru PANI a PPY. Kalcinací byly připraveny pigmenty na bázi perovskitů, které byly následně povrchově upraveny vrstvou vodivého polymeru. Z takto připravených pigmentů byly dále formulovány nátěrové hmoty s danou objemovou koncentrací v pojivu. Nátěrové hmoty byly naneseny na skleněné a ocelové panely a testovány pomocí fyzikálně-mechanických testů a zrychlených korozních zkoušek. Následné výsledky testů byly hodnoceny z hlediska obsahu pigmentu, povrchové úpravy pomocí PANI nebo PPY a také v porovnání se standardem fosforečnanem zinečnatým (Zn3(PO4)2.x H2O), účinným antikorozním pigmentem rozšířeným v oboru nátěrových hmot.
Effect of surface treatment PANI and PPY on the anticorrosive properties of mixed oxides in organic coatings on the basis epoxyester resin.
Keywords: Anticorrosive paint; Anticorrosive pigment; Perovskite; Surface treatment of particles; PANI; PPY; nátěrové hmoty; antikorozní pigment; perovskit; povrchová úprava