Metody tvorby prognóz národohospodářského vývoje a komparace s realitou - Chytilová, Radka (Univerzita Pardubice, 2006)
Obsahem diplomové práce je popis základních postupů používaných pro sestavování makroekonomických prognóz. Diplomová práce je rozdělena do osmi kapitol a postupně vysvětluje důležité pojmy, které jsou spojené s tvorbou národohospodářských prognóz. Práce popisuje celkový vývoj prognózy a hlavní důvody její tvorby. Jejím obsahem je také charakteristika trendových funkcí a regresní analýzy. Dále se čtenář může setkat s popisem makroekonometrických modelů, které jsou k tvorbě prognóz využívány nejčastěji. Pozornost je také věnována predikčním metodikám MF, ČNB a OECD. Samostatná kapitola je věnována komparací konkrétních prognóz makroekonomických ukazatelů se skutečností pro rok 2005. Poslední kapitola obsahuje praktickou část, kde byl vytvořen pokus o predikci vývoje HDP ČR pomocí trendových funkcí.

The content of the Thesis is description of basic procedures which are used for economist forecasts. The Thesis is divided into eight chapters and it interprets important definitions pair with creation of economist forecasts. The work describes total progression of forecast and main reasons of its creation. Further content is characterization of trend functions and regression analysis. The reader can meet with description of macro econometric models which are used most often to create of forecasts. Attention is paid to forecast procedures of MF, CSB and OECD. Separate chapter is paid to comparison of concrete forecasts of economist indicators with reality for year 2005. Last chapter contents practical part.
The methods of creation economist forecasts and comparison with reality
Keywords: economist forecast; trend functions; Regression analysis; macro econometric models; methods of forecasts; Makroekonomická prognóza; trendové funkce; Regresní analýza; makroekonometrické modely; metody prognóz