Restaurování pergamenové listiny ze zámku Svojšín - Stašová, Ludmila (Univerzita Pardubice, 2025)
Diplomová práce je zaměřená na restaurování pergamenové listiny ze zámku Svojšín a s tím spojenou problematiku metod restaurování iluminovaných pergamenových listin a dokumentů. Na základě rešerše odborné literatury a restaurátorských zpráv jsou v první části shrnuty jednotlivé metody a postupy běžně užívané v praxi. Přístup k restaurování pergamenu je ukázán na konkrétních případech restaurovaných děl. Další část se zabývá možnostmi čištění broušeného pergamenu pomocí rigidních gelů. Byly vytvořeny vzorky znečištěného pergamenu s barevnou vrstvou a bez ní a experimenty čištění čtyřmi vybranými gely probíhaly za podmínek stanovených na základě rešerše současných poznatků v této oblasti. Poté následuje restaurátorská dokumentace, jež je doplněná poznatky pozorovanými během restaurování (zejména po čištění). Úvodní kapitoly dokumentace se zaobírají popisem objektu, obsahovou stránkou listiny i erbovními listinami a jejich výzdobou. Dokumentace je doplněna přílohami s vyhodnocením analýz a fotografickou dokumentací stavu listiny před restaurováním, během i po restaurování.
Conservation of a parchment document from the Svojšín castle
Keywords: restaurování; konzervování; pergamen; listina; iluminace; čištění; gely; adjustace; 17. století; broušený pergamen; zlacení; restoration; conservation; parchment; document; illumination; cleaning; gells; 17th century; sanded parchment; gilding