Tvorba mikrobiálních biofilmů a jejich detekce - Andrlová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2010)
Biofilmy vytváří hlavně bakterie, ale mohou je tvořit i kvasinky, plísně, prokaryotické mikroorganismy (archea), řasy, prvoci nebo viry. Biovrstvy se převážně vyskytují ve vodách či na rozhraních s vodou. Mikroorganismy spolu drží pomocí extracelulární polymerní matrice, která je chrání před nepříznivými vlivy a udržuje tvar biofilmu.Tato práce se zabývá mikroorganismy, které tvoří biofilm ve vodním prostředí a potravinářském průmyslu. Dále se práce zabývá metodami pro detekci biofilmu, zejména pak mikroskopickými a molekulárně biologickými metodami, jako je metoda PCR.
Microbial biofilms formation and their detection
Keywords: Biofilm; mikroorganismy tvořící biofilm; detekce biofilmů; PCR; Biofilm; microorganisms forming a biofilm; detection of biofilms; PCR