Systém psychosociální intervenční služby - peeři a jejich služby ve zdravotnických zařízeních v České republice - Janů, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2020)
Předmětem práce je zjistit, kdo jsou peeři poskytující služby ve zdravotnických zařízeních v České republice, popsat jejich služby a vymezit jakou roli v tom hraje Systém psychosociální intervenční služby. Teoretická část se zabývá stávajícími poznatky o této problematice. Průzkumná část práce je zpracována metodou kvalitativního průzkumu. Data byla získána pomocí polostrukturovaných rozhovorů a jejich následnou analýzou. Bylo zjištěno, že je několik problémů při poskytování peer služeb. Vyskytuje se například nepochopení role peerů ze strany zdravotníků, nedůvěra zdravotníků v zachování anonymity nebo potíž najít společný čas pro peer intervenci z důvodu směnného provozu zdravotnických zařízení.
System of psychosocial intervention service - peer and their services in healthcare facilities in the Czech Republic
Keywords: peer; řízení stresu při kritických událostech; systém psychosociální intervenční péče; Critical Incident Stress Management; peer; system of psychosocial intervention service