Alzheimerova choroba v rodině - Jirásková, Veronika (Univerzita Pardubice, 2011)
Práce pojednává o problematice Alzheimerovy choroby. Z tohoto rozsáhlého tématu jsem si zvolila posouzení úlohy rodiny v péči o nemocného. Bakalářská práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části se zabývám demencí se zaměřením na Alzheimerovu chorobu. Zmiňuji patofyziologii, symptomy v jednotlivých stádiích nemoci, diagnostiku, možnosti prevence a terapie. Dále se teoretická část práce dotýká problematiky péče o nemocného v domácím prostředí a rodinných pečujících. Uvádím doporučení pro správnou komunikaci s těmito pacienty a na to navazující vhodnou ošetřovatelskou péči. Druhou část práce tvoří výzkum, který jsem o této problematice prováděla mezi rodinnými pečujícími. Tato praktická část práce je věnována metodice, organizaci, průběhu a vyhodnocení výzkumu, který probíhal formou dotazníku. V diskuzi a závěru jsou vyhodnoceny stanovené cíle a výzkumné otázky z oblasti informovanosti pečujících o Alzheimerově chorobě, specifikách a náročnosti péče v návaznosti na využívání služeb ulehčujících péči.
Alzheimer's disease in the family
Keywords: demence; Alzheimerova choroba; rodina; péče; dementia; Alzheimer's disease; family care; care