Optimalizace žíhání vrstev oxidu zinečnatého k zachování a změně fluorescenčních vlastností - Kotrla, Jaroslav (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá změnou fluorescenčních vlastností vlivem žíhání tenkých vrstev oxidu zinečnatého. Dále je zde stručně popsána příprava koloidu oxidu zinečnatého metodou sol-gel a jeho nanášení ve formě tenké vrstvy na substrát metodou dip-coating. V experimentální části je popsán průběh žíhání vzorků těchto vrstev, kdy byla změna vlastností sledována pomoci fluorescenčního spektrofotometru a UV-Vis spektrofotometru.
Optimization of Annealing of Zinc Oxide Layers for Conservation or Alternation of Fluorescent Properties
Keywords: oxid zinečnatý; tenké vrstvy; žíhání; fluorescence; zinc oxide; thin layers; annealing; sol-gel; dip-coating; fluorescence