Využití ICP-MS ve spojení s ETV v analýze vzorků životního prostředí - Patočka, Jan (Univerzita Pardubice, 2019)
První kapitola disertační práce je věnována literární rešerši zaměřené na elektrotermické vypařování ve spojení s hmotnostní spektrometrií s ionizací v indukčně vázaném plazmatu (ETV-ICP-MS). Diskutovány jsou instrumentace, optimalizace pracovních podmínek, výhody a nevýhody této techniky a případové studie z literatury. Je zpracován přehled konkurenčních technik zavádění vzorku pro ICP-MS. Předložená disertační práce se ve své praktické části zabývá validací a testováním techniky ETV-ICP-MS. Tato technika je využita pro analýzu reálných vzorů životního prostředí a vzorků certifikovaných referenčních materiálů. Analytický výkon metody ETV-ICP-MS v analýze kapalných a suspenzních vzorků je porovnán s výkonem klasické ICP-MS roztokové analýzy s využitím zmlžovače a mlžné komory jako systému pro zavádění vzorku a s výkonem atomové absorpční spektrometrie s vysokým rozlišením, kontinuálním zdrojem záření a atomizací v grafitové kyvetě, umožňující dávkování pevných vzorků (SS-HR-CS-GFAAS). Následující část je věnována studii účinnosti transportu analytu v ETV-ICP-MS, s čímž souvisí použití chemických modifikátorů. Výstupem této studie je návrh a validace modifikátoru účinnosti transportu analytu pro ETV-ICP-MS založeném na uhlíkových mikročásticích, které slouží jako fyzické nosiče analytu. Na závěr je uživatelsky zhodnocena instrumentace elektrotermické vypařování ve spojení s hmotnostní spektrometrií s ionizací v indukčně vázaném plazmatu a průletovým analyzátorem s ortogonální akcelerací iontů (ETV-ICP-o-TOF-MS) od firmy GBC. Jednotka ETV GF 5000 byla zapůjčena na naše pracoviště za účelem jejího testování ve spojení s hmotnostním spektrometrem GBC Optimass 9500.
The use of ICP-MS in the connection to ETV for analysis of environmental samples
Keywords: ETV-ICP-MS; analýza suspenzí; roztoková analýza; thallium; certifikované referenční materiály; účinnost transportu analytu; mikročástice uhlíku; chemické modifikátory; ETV-ICP-MS; slurry analysis; solution analysis; thallium; certified reference materials; analyte transport efficiency; carbon microparticles; chemical modifiers