AUTORSKOPRÁVNÍ ASPEKTY FANOUŠKOVSKÉ LITERÁRNÍ PRODUKCE V ČESKÉM PROSTŘEDÍ - Šmíd, Martin; Šmídová, Tereza (MAGNANIMITAS, 2019)
Příspěvek pojednává o problematice autorských práv a jejich ochrany v kontextu fanouškovské literární produkce. Zabývá se klíčovými pojmy fanouškovské tvorby (fanfiction, fandom, kánon atp.). Dále rozebírá problematiku autorského práva ve vztahu k fanfiction, přičemž vychází zdefinice autorského díla podle autorského zákona. V návaznosti na to pojednává o možných způsobech porušení autorského práva autory fanfiction. V řadě otázek je klíčový postoj autora původního díla kfanouškovské literární produkci, která zjeho díla vychází.
COPYRIGHT LAW ASPECTS OF FAN LITERARY PRODUCTION IN THE CZECH ENVIRONMENT
Keywords: fanfiction; autor; autorské právo; autorský zákon; fanfiction; author; copyright law; Copyright Act