Práce a životní styl žen v řídících a vedoucích pracovních pozicích v České republice - Fořstová, Petra (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce je věnovaná ženám na manažerských pozicích v České republice. Vychází z kvantitativních a kvalitativních analýz dané problematiky. První část je věnována světovým sociologickým teoriím v oblasti nerovnosti mezi muži a ženami v pracovní sféře. Dále je popsána struktura a podíl zaměstnanosti žen na vedoucích a řídících pracovních pozicích v České republice z hlediska vybraných kritérií, statisticky podložená nerovnost zastoupení je podpořena nerovnosti v odměňování, která je dále rozvedena podrobnějším popisem a jsou nabídnuta možná vysvětlení. Kariéra ženy je ovlivněna mnoha faktory, které ji nutí vytvářet určité kariérní a životní strategie, to se projevuje i v odlišném životním stylu a soukromém životě.
Work and lifestyle of women in managerial and leadership positions in Czech republic
Keywords: women; Management; career; Life style; Family; ženy; Management; kariéra; životní styl; Rodina