Kvalitativní analýza enzymu papainu a jeho schopnost štěpit kyselinu hyaluronovou - Kivoňová, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2006)
Za účelem použití proteolytického enzymu papainu při přípravě a výrobě polysacharidů typu kyseliny hyaluronové o definované molekulové hmotnosti byla ověřována čistota komerčně dodávaného enzymu papainu a zaváděna metoda pro jeho purifikaci s požadavkem zachování vysoké enzymové aktivity a specifity štěpení. Následně byla monitorována čistota, enzymová aktivita a další parametry purifikovaného papainu. Byly optimalizovány podmínky separace polysacharidů typu kyseliny hyaluronové pomocí metody nativní PAGE se specifickou detekcí pomocí Alcianové modři a AgNO3.
Qualitative analysis of enzyme papain and its capability to digest hyaluronic acid
Keywords: papain; chitosan; inhibitory