Tvorba 3D modelů objektů pomocí skenovacích a fotografických technik - Krajčír, Mário (Univerzita Pardubice, 2019)
Cieľom diplomovej práce bolo previesť rešerš v odbornej a patentovej literatúre na tému tvorby 3D modelov objektov pomocou vhodných techník, najmä skenovacích a fotogrametrických. V teoretickej časti diplomovej práce sú popísané techniky 3D skenovania a rozdiely medzi nimi a fotogrametriou. Okrem rozdielov, ktorými sa od seba odslišujú, sú vypísané výhody, nevýhody, história, vývoj, využitie a budúce smerovanie fotogrametrie. V diplomovej práci bol vypracovaný prehľad fotogrametrických produktov, ktorý bol doplnený o skompletizovaný postup tvorby 3D modelu pomocou jedného z vybraných produktov. V experimentálnej časti bola vykonaná tvorba 3D modelov z testovacích ale aj referenčných objektov. Súčasťou tvorby 3D modelov bola aj analýza objektov, poprípade ich dodatočná úprava, tak aby vyhovovala podmienkam pre úspěšnú tvorbu 3D objektu pomocou fotogrametrie. Experimentálna časť diplomovej práce obsahovala aj tvorbu automatizovaného fotogrametrického zariadenia, s účelom automatizovanej tvorby snímok, ktoré boli využité ako vstupné data do fotogrametrického procesu tvorby 3D modelov.
3D models construction using scanning and photogram-metric techniques
Keywords: fotogrametria; 3D skenovanie; 3D objekt; rekonštrukcia; photogrammetry; 3D scanning; 3D object; reconstruction