Hmotnostní parametry železničních vozidel - Šlégr, Adam (Univerzita Pardubice, 2024)
V této bakalářské práci je představen postup, na jehož základě je možno odhadnout hmotové momenty setrvačnosti skříní, podvozků a dvojkolí železničních vozidel. Zpočátku je předložen rozbor základních pojmů z mechaniky tuhých těles, z jehož poznatků je čerpáno při výběru dat ze získaných zdrojů a taktéž při jejich samotném zpracovávání. S pomocí náhradního tělesa jsou nalezeny přibližné vztahy pro výpočet požadovaných parametrů. Potřebné údaje z jednotlivých zdrojů jsou a seřazeny v tabulkách a momenty vykresleny v grafech.
Mass Parameters of Railway Vehicles
Keywords: hmotový moment setrvačnosti; těžiště; hmotnost; železniční vozidlo; mass moment of inertia; mass; center of mass; railway vehicle