Využití hypertermie při radioterapii - Plhalová, Markéta (Univerzita Pardubice, 2019)
Tato práce se zaměřuje na hypertermii a její způsoby využití, které jsou v praxi známy. Možnost hypertermie jako přídatné léčby při boji proti nádorovému onemocnění, je využívána již několik let. Hypertermie znamená zvýšení teploty v oblasti tumoru zpravidla v rozmezí 41-44 °C. Jako samotná metoda léčby nemá pozitivní výsledky, proto je kombinována s radioterapií nebo chemoterapií. K ohřevu dochází po působení mikrovlnného nebo ultrazvukového vlnění.
Use of hypertermia in radiotheraphy
Keywords: hypertermie; radioterapie; mikrovlnný ohřev; ultrazvukový ohřev; hyperthermia; radiotheraphy; microwave heating; ultrasonic heating