Nástroje regionální politiky státu - Lacina, Karel (Univerzita Pardubice, 2006)
Principy regionální politiky státu, jakož i zásady intergrované regionální politiky Evropské unie jsou uskutečňování pomocí osvědčených makroekonomických a mikroekonomických nástrojů.Tyto jsou obvykle zaměřeny na zvýšení atraktivity příslušného regionu pro domácí a zahraniční investory. Z makroekonomických nástrojů se především uplatňují fiskální politika, částečně též monetární politika, principy státního protekcionalismu a nástroje sloužící k realokaci kapitálu. Z mikroekonomických pak takové, jež umožňují realokaci pracovních sil a prostorový pohyb kapitálu: kapitálové granty, dotace, daňové úlevy, zvýhodněné odpisové sazby a prémie za vytváření nových pracovních míst.
Keywords: makroekonomické nástroje; mikroekonomické nástroje; fiskální a monetární politika; zásady státního protekcionalismu; macro – economic instruments; micro – economic instruments; fiscal and monetary policy; state protectionalism principles