Topologický přechod ve sklech Ge40-xSbxS60 - Munzar, Martin (Univerzita Pardubice, 1997)
Cílem předkládané práce bylo na základě studia kompozičních závislostí relevantních vlastností zjistit existenci Tanakova topologického přechodu ve sklech. Pro studium závislosti teploty měknutí na středním koordinačním čísle byly použity metody DSC, dilatometrické a penetrační měření. Při studiu optických vlastností bylo zjištěno, že v okolí středního koordinačního čísla 2,6-2,7 se vyskytují lokální extrémy. Na základě studia kompozičních závislostí odrazových spekter, molárního objemu, hustoty, kompaktnosti a při použití statistiky modelu chemicky uspořádaného skla byla vypočtena kompoziční závislost energie systému a bylo dokázáno, že Tanakův topologický přechod je maskován chemickým přechodem.
Topological threshold glasses Ge40-xSbxS60
Keywords: Chalkogenidová skla; střední koordinační číslo; optické vlastnosti; topologický přechod; chemický přechod