Prevence katétrových sepsí na jednotkách intenzivní a resuscitační péče - Součková, Helena (Univerzita Pardubice, 2015)
Bakalářská práce se věnuje problematice katétrových sepsí. Teoretická část nejprve popisuje nozokomiální nákazy a preventivní opatření, která jim předcházejí. Dále se zabývá katétrovou sepsí, jejími příznaky, diagnostikou a léčbou. Závěr teoretické části je zaměřen na centrální žilní katetrizaci a povinnosti sester, které souvisejí s jeho zavedením, manipulací a péčí o místo vpichu. Výzkumná část interpretuje informace získané z dotazníkového šetření prováděného v jedné nemocnici na jednotkách intenzivní péče a resuscitačním oddělení. Cílem práce bylo zjistit, jaké májí zdravotní sestry znalosti na jednotkách intenzivní a resuscitační péče z oblasti katétrové sepse. Dále také získat přehled o praktických zkušenostech a dodržování ošetřovatelského standardu "Péče o centrální žilní katétr" na zmíněných odděleních. Výsledky práce mohou sloužit jako podklad pro vytvoření dalších opatření zabraňujících vzniku katétrových sepsí.
Prevention of catheter sepsis in intensive and resuscitation care
Keywords: catheter sepsis; central venouse catheter; nosocomial infections; katétrová sepse; centrální žilní katétr; nozokomiální infekce; prevence