Potenciál železniční dopravy v oblasti snižování emisí skleníkových plynů - Škaloudová, Lenka (Univerzita Pardubice, 2024)
Diplomová práce se zaměřuje na potenciál snižování emisí skleníkových plynů, zejména CO2 v železniční dopravě. Teoretická část práce poskytuje stručný přehled strategických a legislativních dokumentů EU v této oblasti, definici skleníkových plynů a aktuální stav železniční dopravy, jak z hlediska nákladní a osobní dopravy, tak z hlediska infrastruktury. V analytické a návrhové části práce je uveden cílový stav čisté mobility do roku 2050, příklady opatření v železniční dopravě, které podporují snižování emisí a modelové scénáře, které ukazují potenciál železniční dopravy ke snížení skleníkových plynů v železniční dopravě.
The potential of rail transport in the area of reducing greenhouse gas emissions
Keywords: železniční doprava; emise; skleníkové plyny; Evropské dokumenty; dekarbonizace; railway transport; emissions; greenhouse gases; European documents; decarbonization